wtorek, 22 stycznia 2013

Makaron z pesto

Składniki:


pesto:
  • 100 g rukoli,
  • 90 g sera grana padano,
  • 200 ml oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • sól, pieprz.
pozostałe:
  • makaron spaghetti,
  • 1 łyżka masła,
  • 20 g startego żółtego sera.
Przygotowanie:
 
   pesto:  Liście rukoli myjemy pod zimną wodą. Następnie rozkładamy je na ściereczce, i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rukolę wkładamy do stojącego blendera lub malaksera i miksujemy. Dodajemy drobno pokrojony ser grana padano, ząbek czosnku oraz obrane orzechy włoskie. Na końcu dodajmy sól i pieprz, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. 

  Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy makaron i pesto. Mieszamy. Na koniec posypujemy makaron startym żółtym serem.

4 komentarze:

  1. baardzo apetycznie podane ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za makaronami ;D Ale przepis ciekawy może podrzucę mamie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. makaron z pesto mój ulubiony:) muszę spróbowac taki z rukoli:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie zapodane! bardzo lubię, oj lubię!

    OdpowiedzUsuń