biszkopt:
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 6 jajek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki kakao.
poncz:
- 1/2 szklanki ciepłej wody,
- sok z połowy cytryny,
- 3 łyżeczki cukru.
krem:
- 250 g serka mascarpone,
- 300 ml kremówki,
- 2 łyżki cukru pudru,
- owoce: kiwi, winogrona, nektarynki.
Przepis:
Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną i kakao. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka roztrzepujemy widelcem i dodajemy do nich proszek do pieczenia. Do białek dodajemy żółtka i powoli mieszamy. Na koniec dodajemy mąki wraz z kakao i delikatnie mieszamy łopatką. Biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut w 160 stopniach.
Krem: serek mascarpone miksujemy ze schłodzoną kremówką. Ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Owoce kroimy w kosteczkę. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na 3 blaty. Do pokrojenia biszkoptu użyłam obręczy Zenker do tortów ze sklepu redcoon.pl
Użyłam 2 blaty do zrobienia mojego torcika. Jeden przekroiłam na pół i powstały mi dwa małe blaty.
Poncz: W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, energicznie mieszając. Następnie wlewamy sok z cytryny.
Pierwszą połówkę nasączyłam ponczem, nałożyłam masę z owocami, położyłam drugą połówkę i przykryłam kremem. Cały torcik dookoła smarujemy kremem. Drugi biszkopt pokruszyłam i obsypałam nim torcik ;)
Do torciku polecam herbatę Earl grey Teekanne.
smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńpychota!
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho! Musi być naprawdę pyszne :)
OdpowiedzUsuńAle super ! Pychota !
OdpowiedzUsuń