piątek, 11 października 2013

Torcik owocowy a'la kopiec kreta

SKŁADNIKI:
biszkopt:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 6 jajek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki kakao.

poncz:

  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • sok z połowy cytryny,
  • 3 łyżeczki cukru.

krem:
  • 250 g serka mascarpone,
  • 300 ml kremówki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • owoce: kiwi, winogrona, nektarynki.


Przepis:


     Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną i kakao. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka roztrzepujemy widelcem i dodajemy do nich proszek do pieczenia. Do białek dodajemy żółtka i powoli mieszamy. Na koniec dodajemy mąki wraz z kakao i delikatnie mieszamy łopatką. Biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut w 160 stopniach. 

Krem: serek mascarpone miksujemy ze schłodzoną kremówką. Ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Owoce kroimy w kosteczkę. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na 3 blaty. Do pokrojenia biszkoptu użyłam obręczy Zenker do tortów  ze sklepu redcoon.pl
 Użyłam 2 blaty do zrobienia mojego torcika. Jeden przekroiłam na pół i powstały mi dwa małe blaty.

Poncz: W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, energicznie mieszając. Następnie wlewamy sok z cytryny.

 Pierwszą połówkę nasączyłam ponczem, nałożyłam masę z owocami, położyłam drugą połówkę i przykryłam kremem. Cały torcik dookoła smarujemy kremem. Drugi biszkopt pokruszyłam i obsypałam nim torcik ;)  


Do torciku polecam herbatę Earl grey Teekanne.

4 komentarze: