czwartek, 30 października 2014

Grissini z tymiankiem

Przepis zaczerpnięty ze strony kuchnialidla.pl z  małymi zmianami :)

Składniki:


  • 350 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki suchych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 200 ml letniej wody,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • mak do posypania paluchów,
  • oliwa do posmarowania paluchów.

 

 

Przygotowanie:

    Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki: suche drożdże, cukier, sól, letnią wodę, oliwę i tymianek. Zagniatamy ciasto. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia - za dużo nam nie wyrośnie :) Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy wałki. Ja trochę podlałam swoje ciasto ciepłą wodą, bo było dosyć twarde. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy grissini, smarujemy oliwą i posypujemy makiem, Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni, na niecałe 10 minut. Musimy obserwować, pieczemy do pierwszego zarumienienia.



Grissini ułożyłam na płytce cementowej firmy  KoloryMaroka.pl
Płytki posłużyły mi jako idealne tło pod zdjęcia, cechuje je różnorodność wszelkich wzorów i ręczna robota.
Można tworzyć wszelkie kompozycje układając różne płytki koło siebie, aż powstanie nasz wymarzony wzór, a ułatwi to symulator.

9 komentarzy:

  1. Lubię te paluchy, choc nigdy nie upiekłam ich osobiście, a patrząc na Twoje uznaję to za błąd :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie paluchy, są świetne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja również je uwielbiam, świetnie wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super są takie paluchy. Idealna przekąska

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają zupełnie jak jakieś fabryczne. Super, jestem pełna podziwu. Muszą być niezwykle smakowite :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie paluchy, ale zawsze kupowałam. Chyba będę musiała spróbować zrobić je samodzielnie. Przepis wygląda na w sumie łatwy...

    OdpowiedzUsuń