czwartek, 23 października 2014

Klops z papryką

Składniki:

  • 1 kg mielonej łopatki wieprzowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 cebuli,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 żółtej papryki,
  • 1/2 zielonej papryki,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie.

 

Przygotowanie:

     Łopatkę wieprzową dobrze jak zmielimy sobie sami, albo poprosimy miłą Panią w sklepie mięsnym, żeby nam zmieliła na miejscu. Wtedy mamy pewność, że w naszym mielonym jest tylko łopatka. Zresztą sami zobaczycie, że jest zupełnie inny smak mięsa. Na maśle podsmażamy paprykę pokrojoną w kostkę. Na drugiej patelni podsmażamy cebulkę z czosnkiem. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, ostudzoną paprykę, cebulkę oraz przyprawy. Mieszamy. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej mięso. Posypujemy na wierzchu ziołami prowansalskimi i wstawiamy do piekarnika na godzinę. Przez pierwsze 15 minut pieczemy w 200 stopniach, a potem zmniejszamy do 180 stopni.


7 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie pieczenie, kiedyś robiłam podobna i była przepyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka domowa wędlinka śmiało pokona najdroższe sklepowe wyroby.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie w domu robi się same takie klopsy. W sensie bez dodatków warzywnych w środku. Ale opcja z paprykę wydaję się być bardzo ciekawa i smaczna. Więc przy najbliższej okazji przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń