niedziela, 26 października 2014

Lazania z sosem bolońskim i szpinakiem. Lasagne bolognese.

Składniki:


  • 12 płatów makaronu do lazanii,
  • sos beszamelowy- przepis tutaj,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 700 g gęstego sosu pomidorowego,
  • 500 g szpinaku,
  • 50 g żółtego sera- gouda,
  • sól,
  • pieprz.

 

Przygotowanie:

    Makaron do lazanii gotujemy w osolonej wodzie, wkładamy po 2-3 płaty makaronu do gotującej się wody i gotujemy 2 minuty. Wyjmujemy i wkładamy następne. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mięso mielone, dodajemy pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zalewamy sosem pomidorowym i przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 5 minut. Na łyżce masła dusimy szpinak. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosem beszamelowego. Układamy makaron (u mnie 3 płaty), sos boloński, szpinak, sos beszamelowy, makaron itp. Ostatnio warstwa to makaron przykryty beszamelem i posypany starym serem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni na 30 minut.



6 komentarzy:

  1. Typowa lazania. przepyszna. Bardzo ją lubię. Jest meega kaloryczna, ale dla tego smaku można czasem popełnić takie małe grzeszki ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mamuniu, uwielbiam takie jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna lazania Aguś :-) nasze ulubione danie :-)

    OdpowiedzUsuń