niedziela, 2 listopada 2014

Sos beszamelowy. Beszamel.

Składniki:


  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz.

 

 

Przygotowanie:

   Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy cały czas, aż do lekkiego zbrązowienia. Dodajemy mleko w temperaturze pokojowej. Mieszamy, aż sos zacznie gęstnięć. Następnie ściągamy z ognia i mieszamy jeszcze przez chwilę. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos zgęstnieje jeszcze podczas studzenia. 


Sos beszamelowy ułożyłam na płytkach cementowej firmy  KoloryMaroka.pl
Płytki posłużyły mi jako idealne tło pod zdjęcia, cechuje je różnorodność wszelkich wzorów i ręczna robota.
Można tworzyć wszelkie kompozycje układając różne płytki koło siebie, aż powstanie nasz wymarzony wzór, a ułatwi to symulator.

6 komentarzy:

  1. Sos beszamelowy to klasyka, którą uwielbiam i nie wyobrażam sobie kilku dań bez niego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki sos jest świetny, bardzo go lubię i wykorzystuje w kuchni do dań :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. każdy kucharz, zarówno amator jak i zawodowiec, nie obejdzie się bez beszamelu w kuchni;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niezastąpiony, ja najczęściej używam do musaki i lasagne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Często się przydaje. Pierwszy raz z sosem beszamelowym zetknęłam się, gdy robiłam lazanie. Przydatny przepis w każdej kuchni. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń