wtorek, 18 listopada 2014

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, papryką, kukurydzą

Składniki:


  • 200 g makaronu Czaniecki,
  • 1 podwójną pierś kurczaka,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 400 ml kremówki,
  • 2 jajka,
  • 20 g żółtego sera,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,.

 

Przygotowanie:

   Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut i odcedzamy. Pierś kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy nie niewielkiej ilości tłusczu. Do ostudzonego makaronu dodajemy podsmażoną  pierś kurczaka, pokrojoną w kostkę paprykę i odcedzoną kukurydzę. Wszytko mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Jajka roztrzepujemy i wlewamy do nich kremówkę. Dodajemy szczyptę soli i pierzu. Zalewamy zapiekankę sosem i posypujemy startym żółtym serem i ziołami prowansalskimi. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.

8 komentarzy:

  1. takie obiady to dla mnie strzał w dziesiątkę:) bardzo często robię podobne zapiekanki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie zapiekanki, są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. I chyba dałaś mi pomysł na dzisiejszy obiad... mniamuśny, dzięki
    Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm... obiad na jutro mam :) Lubię tego typu zapiekaneczki, robię różne, ale takiej jeszcze nie jadłam. Jutro wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie zapiekanki, moje nie wychodzą takie smakowite jak Twoja, ale od czego mam mamę :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Mozna dodac inna smietane??

    OdpowiedzUsuń
  7. Mój jutrzejszy obiad

    OdpowiedzUsuń