wtorek, 2 grudnia 2014

Chleb gryczany z ziarnami

 Polecam także bułki gryczane-przepis

SKŁADNIKI:


  • 400 g mąki gryczanej,
  • 100 g mąki żytniej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 0,6 l ciepłej wody,
  • 100 g otrębów owsianych,
  • 100 g siemienia lnu,
  • 100 g pestek dyni,
  • 100 g pestek słonecznika,
  • 1 łyżka soli.


 Przepis na 2 keksówki



Przygotowanie:


    Mąkę żytnią i gryczaną wsypujemy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże, sól i ciepłą, ale nie gorącą wodę. Mieszamy kilka sekund łyżką, tak by składniki się połączyły. Dodajemy pozostałe składniki i dalej mieszamy  łyżką, w jednym kierunku. Keksówki smarujemy masłem i przelewamy ciasto do 3/4 wysokości. Odstawiamy foremki z ciastem w ciepłe miejsce. Przykrywamy ściereczką. Chlebek powinien nam urosnąć do krawędzi foremek. Po 20 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 60 minut.


Przepis na ten chlebek znalazłam na opakowaniu mąki gryczanej :)

8 komentarzy:

  1. domowy chleb jest najlepszy;) piekłam kiedy też gryczany, ma ciekawy posmak

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny chlebek, domowy najlepszy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdrowy i piękny chlebuś, pachnie, aż u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie wykorzystuję w swojej kuchni mąkę gryczaną. Taki chlebek musi być przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma to jak domowy chleb :) Świetny Ci wyszedł!

    OdpowiedzUsuń