SKŁADNIKI:
- 400 g mąki gryczanej,
- 100 g mąki żytniej,
- 50 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka octu winnego,
- 0,6 l ciepłej wody,
- 100 g otrębów owsianych,
- 100 g siemienia lnu,
- 100 g pestek dyni,
- 100 g pestek słonecznika,
- 1 łyżka soli.
Przepis na 2 keksówki
Przygotowanie:
Mąkę
żytnią i gryczaną wsypujemy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże, sól i
ciepłą, ale nie gorącą wodę. Mieszamy kilka sekund łyżką, tak by składniki się połączyły. Dodajemy pozostałe składniki i dalej mieszamy
łyżką, w jednym kierunku. Keksówki smarujemy masłem
i przelewamy ciasto do 3/4 wysokości. Odstawiamy foremki z ciastem w ciepłe miejsce. Przykrywamy
ściereczką. Chlebek powinien nam urosnąć do krawędzi foremek. Po 20 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 60 minut.
Przepis na ten chlebek znalazłam na opakowaniu mąki gryczanej :)
Uwielbiam domowy chlebek :-)
OdpowiedzUsuńWow, super domowy chlebek :)
OdpowiedzUsuńdomowy chleb jest najlepszy;) piekłam kiedy też gryczany, ma ciekawy posmak
OdpowiedzUsuńPyszny chlebek, domowy najlepszy:)
OdpowiedzUsuńZdrowy i piękny chlebuś, pachnie, aż u mnie :)
OdpowiedzUsuńfajny chlebek :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńChętnie wykorzystuję w swojej kuchni mąkę gryczaną. Taki chlebek musi być przepyszny:)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowy chleb :) Świetny Ci wyszedł!
OdpowiedzUsuń