Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 200 g masła,
- 100 g masy marcepanowej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki mleka,
- 1 garść suszonych wiśni.
Przygotowanie:
Zagniatamy
ciasto na ciasteczka z przesianej mąki z proszkiem do pieczenia,
miękkiego masła, cukru białego, cukru waniliowego i mleka. Następnie
dodajemy masę marcepanową i posiekane suszone wiśnie. Ponownie zagniatamy, ale bardzo krótko, tylko by składniki się wymieszały. Marcepan dobrze jak będzie miejscami w kawałkach. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy. Pieczemy w piekarniku
rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Ciasteczka prezentują się doskonale. Pewnie tak samo smakują:)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają, zapisuje przepis:)
OdpowiedzUsuńmmmmm marcepan... kocham! Kojarzy mi się z dzieciństwem i słodyczami od Świętego Mikołaja :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacha Aguś :-)
OdpowiedzUsuńzrobię je na te święta - lubię marcepan
OdpowiedzUsuńmuszę takie mieć:) pyszne!
OdpowiedzUsuńO matko kochana, teraz to podałaś nam rarytas, przepyszne połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/
Chętnie schrupała bym kilka sztuk :D
OdpowiedzUsuńPyszności :) Bardzo smakowite!
OdpowiedzUsuń