czwartek, 4 grudnia 2014

Ciasteczka z marcepanem i suszonymi wiśniami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 200 g masła,
  • 100 g masy marcepanowej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki mleka,
  • 1 garść suszonych wiśni.

 

Przygotowanie:

    Zagniatamy ciasto na ciasteczka z przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, miękkiego masła, cukru białego, cukru waniliowego i mleka. Następnie dodajemy masę marcepanową i posiekane suszone wiśnie. Ponownie zagniatamy, ale bardzo krótko, tylko by składniki się wymieszały. Marcepan dobrze jak będzie miejscami w kawałkach. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

9 komentarzy:

  1. Ciasteczka prezentują się doskonale. Pewnie tak samo smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wyglądają, zapisuje przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmmm marcepan... kocham! Kojarzy mi się z dzieciństwem i słodyczami od Świętego Mikołaja :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobię je na te święta - lubię marcepan

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę takie mieć:) pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. O matko kochana, teraz to podałaś nam rarytas, przepyszne połączenie smaków!
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie schrupała bym kilka sztuk :D

    OdpowiedzUsuń