Składniki:
- 4 łyżki białego sezamu,
- 4 łyżki czarnego sezamu,
- 3 łyżki domowego syropu z pigwy (lub sok z 1/2 limonki),
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka miodu Wileńskich.
Przygotowanie:
Sezam prażymy na suchej patelni. Dodajemy cukier trzcinowy i mieszamy, aż do
rozpuszczenia. Następnie dodajemy syrop z pigwy i mieszamy ok. 3 minut. Dodajmy miód i
mieszamy jeszcze chwilę, aż masa będzie gęsta. Przekładamy taką masę na papier do pieczenia.
Przykrywamy drugim kawałkiem papieru i wałkujemy na odpowiednią grubość- u mnie ok. 0,5cm. Odstawiamy do ostudzenia.
Po ostudzeniu, kroimy na prostokąty lub kwadraty.
Przepis pochodzi z książki "Najlepsze przepisy dla całej rodziny" wydawnictwa Publicat.
Świetne są takie domowe sezamki :)
OdpowiedzUsuńSchrupałabym:)
OdpowiedzUsuńale fajne, kolorowe sezamki ; )
OdpowiedzUsuńgenialny przepis na sezamki, koniecznie do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuńO takie lubię!
OdpowiedzUsuń