poniedziałek, 8 grudnia 2014

Biało-czarne sezamki według Grzegorza Łapanowskiego

Składniki:


  • 4 łyżki białego sezamu,
  • 4 łyżki czarnego sezamu,
  • 3 łyżki domowego syropu z pigwy (lub sok z 1/2 limonki),
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka miodu Wileńskich.

 

 

Przygotowanie:

  Sezam prażymy na suchej patelni. Dodajemy cukier trzcinowy i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy syrop z pigwy i mieszamy ok. 3 minut. Dodajmy miód i mieszamy jeszcze chwilę, aż masa będzie gęsta. Przekładamy taką masę na papier do pieczenia. Przykrywamy drugim kawałkiem papieru i wałkujemy na odpowiednią grubość- u mnie ok. 0,5cm. Odstawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu, kroimy na prostokąty lub kwadraty.

Przepis pochodzi z książki "Najlepsze przepisy dla całej rodziny" wydawnictwa Publicat.

5 komentarzy: