Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 200 g masła,
- 100 g masy marcepanowej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- marmolada Orzech,
- 3 łyżki mleka.
Przygotowanie:
Zagniatamy
ciasto na ciasteczka z przesianej mąki z proszkiem do pieczenia,
miękkiego masła, cukru białego, cukru waniliowego i mleka. Następnie
dodajemy masę marcepanową. Ponownie zagniatamy. Formujemy kuleczki wielkości
orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczamy i robimy dziurkę palcem na środku.
W dziurkę wkładamy łyżeczką marmoladę. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do
180 stopni przez 15 minut.
Już takie świąteczne:)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:) ja dzisiaj biorę się za pierniki ale zapisze sobie przepis i zrobię w przyszłym tygodniu:)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńAleż pysznie wyglądają te Twoje ciasteczka:) Chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńpycha :) jeszcze nigdy nie robiłam ciasteczek z marcepanem.. czas to nadrobić! :)
OdpowiedzUsuńwww.sagneska.pl
Jakie fajne ciasteczka, muszę kiedyś zrobić:)
OdpowiedzUsuńczęstuję się takim ciachem:)
OdpowiedzUsuńWyjątkowo urocze :) A smakować musiał bajecznie, pycha! :)
OdpowiedzUsuń