Składniki:
- 1 świeży kurczak - u mnie ok. 1,5kg,
- 1 cebula,
- ok. 10 pieczarek,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżki oliwy,
- przyprawy: pieprz, sól, majeranek, słodka papryka, czosnek
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wyjmujemy z kurczaka wszystkie kości, zostawiając tylko skrzydełka. Kurczaka kładziemy na blacie piersiami do dołu. Nacinamy wzdłuż, rozkładamy. Nacinamy nóżki, wycinamy kości z nóżek i udek. Kolejno usuwamy szyję i mostek. Bardzo ważne jest by nie uszkodzić skóry kurczaka. Jak to zrobić można obejrzeć na youtube filmiki pod nazwą luzowanie lub trybowanie kurczaka. Ja robię tak jak na tym filmiku klik. Kurczaka położyć na blacie piersiami do dołu.
Naciąć go w wzdłuż. Następnie naciąć nóżki i wykroić kości. wyciąć
mostek i szyję. Kurczaka nacieramy na zewnątrz i wewnątrz
przyprawami wymieszanymi z oliwą.
Farsz: podsmażymy na maśle cebulkę
pokrojoną w kostkę z pieczarkami. Gdy trochę ostygną dodajemy bułkę tartą. Zimnym farsz nakładamy w rozłożonego kurczaka. Zwijamy go i obwiązujemy nitką lub
sznurkiem. Skóra musi być naciągnięta na całego kurczaka. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach, później 50 minut w
180 stopniach.
Świetnie Ci wyszedł ten kurczaczek :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurczaka z pieczarkami, mniam:)
OdpowiedzUsuńKurczak zawsze jest dobry! W kazdej wersji :) Pozdrawiam i zapraszam :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na kurczaka !
OdpowiedzUsuńPiękny kurczak, idealny na uroczystości :-)
OdpowiedzUsuń