czwartek, 8 stycznia 2015

Bułki razowe z płatkami pszennymi

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000,
  • 1 szklanka mąki pszennej chlebowej,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • 3 łyżki letniej wody,
  • 0,5 szklanki płatków pszennych (mogą być owsiane, orkiszowe czy żytnie),
  • 1 szklanka wrzątku, 
  • 2 łyżki miodu Wileńskich,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • do posmarowania bułek: 1 jajko+ 2 łyżki płatków pszennych.

Przygotowanie:


  W miseczce rozpuścić drożdże w letniej wodzie. Odstawić na 5 minut. Do innej miski wsypać płatki pszenne, miód, masło, sól i zalać szklanką gorącej wody. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się miodu i masła i odstawić do ostudzenia. Następnie wymieszać obie mąki, dodać siemię lniane, rozpuszczone drożdże i ostudzone płatki. Wymieszać, ciasto będzie się kleiło, więc należy podsypać trochę mąką pszenną, ale nie za dużo. Po wyrobieniu przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie uformować 10-12 bułeczek i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Posmarować przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami pszennymi. Piec ok. 15-17 minut do zarumienienia w 190 stopniach.

Przepis zaczerpnięty z bloga Moje wypieki z małymi moimi zmianami :) Użyłam innej mąki i dodałam jej więcej, bo ciasto się trochę kleiło, zamieniłam płatki owsiane na pszenne, nie zmieliłam siemienia lnianego- dodałam je w ziarenkach.

5 komentarzy:

  1. Oj, zagladanie na blogi kulinarne bez sniadania, to zawsze blad!
    Sliczne i apetyczne!
    Poprosze!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne domowe bułeczki :) Robię podobne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne, zdrowe bułki:) mam na nie ochotę z twarożkiem i miodem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż zrobiłaś mi ochotę na świeże pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń