Składniki:
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej,
- 1 garść płatków jaglanych Kłos Pol,
- 2-3 łyżki kaszy manny,
- 1 jajko,
- 1 mała cebula,
- przyprawy: pieprz, sól, suszona natka pietruszki,
- płatki migdałowe,
- do obtoczenia: płatki jaglane,
- do smażenia: olej ryżowy Oleofarm.
Przygotowanie:
Na małej patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę do zarumienienia. W misce mieszamy mięso mielone, wybijamy jajko, wsypujemy przyprawy, kaszę mannę, płatki jaglane i ostudzoną cebulkę. Mieszamy i formujemy kuleczki. Obtaczamy je w płatkach jaglanych i smażymy na rozgrzanym oleju ryżowym.Na suchej patelni prażymy płatki migdałów i posypujemy nimi kotlety.
Kotlety podałam na Porcelana Bogucice
Czasami tak właśnie jest, że czegoś nam braknie i potrzeba zmusi nas do użycia zamiennika, a tu takie pyszności powstały z tego braku. Wyglądają wspaniale. Jeszcze te migdały, świeżo prażone. Ich smak musiał dodawać całości pikanterii. Pyszotka. Pozdrowieńka :)
OdpowiedzUsuńdokładnie :)
Usuńtakie połączenie musi być dobre, wypróbuje
OdpowiedzUsuńpolecam też zrobić w płatkach owsianych
OdpowiedzUsuńCiekawe te płatki jaglane, ja ostatnio w takiej sytuacji ratowałam się otrębami żytnimi :)
OdpowiedzUsuń