środa, 22 kwietnia 2015

Kotlety mielone w płatkach jaglanych

Miały być zwykłe mielone na obiad... ale pech chciał, że zabrakło mi bułki tartej, tak więc wpadły w rękę płatki jaglane, w których obtoczyłam kotlety... posypałam na koniec jeszcze prażonymi płatkami migdałowymi... takie połączenie bardzo nam zasmakowało :) tak bardzo, że na drugi dzień robiłam je znowu :)

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej,
  • 1 garść płatków jaglanych Kłos Pol,
  • 2-3 łyżki kaszy manny,
  • 1 jajko,
  • 1 mała cebula,
  • przyprawy: pieprz, sól, suszona natka pietruszki,
  • płatki migdałowe,
  • do obtoczenia: płatki jaglane,
  • do smażenia: olej ryżowy Oleofarm.

Przygotowanie: 

  Na małej patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę do zarumienienia. W misce mieszamy mięso mielone, wybijamy jajko, wsypujemy przyprawy, kaszę mannę, płatki jaglane i ostudzoną cebulkę. Mieszamy i formujemy kuleczki. Obtaczamy je w płatkach jaglanych i smażymy na rozgrzanym oleju ryżowym.

Na suchej patelni prażymy płatki migdałów i posypujemy nimi kotlety.

Kotlety podałam na Porcelana Bogucice




5 komentarzy:

  1. Czasami tak właśnie jest, że czegoś nam braknie i potrzeba zmusi nas do użycia zamiennika, a tu takie pyszności powstały z tego braku. Wyglądają wspaniale. Jeszcze te migdały, świeżo prażone. Ich smak musiał dodawać całości pikanterii. Pyszotka. Pozdrowieńka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie połączenie musi być dobre, wypróbuje

    OdpowiedzUsuń
  3. polecam też zrobić w płatkach owsianych

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe te płatki jaglane, ja ostatnio w takiej sytuacji ratowałam się otrębami żytnimi :)

    OdpowiedzUsuń