wtorek, 14 kwietnia 2015

Wafelki mleczno - nugatowe

Przepis na te wafelki znalazłam na blogu Moje Wypieki, wafelki smakują jak knoppersy, wyszły bardzo słodkie- niby takie mają być :) Następnym razem masę mleczną zrobiłabym z połowy składników i polecam kroić wafelki na mniejsze kawałki :)

Składniki:

masa mleczna:
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 175 g miękkiego masła,
  • 1 szklanka mleka w proszku.
masa z nutelli:
  • 100 g masła,
  • 160 g nutelli,
  • 1 łyżka kakao,
  • 2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych,
  • 100 g orzechów laskowych.
dodatkowo:
  • 70 g deserowej czekolady,
  • 3 duże wafle.

Przygotowanie:

 Masa mleczna: w rondelku podgrzewamy mleko i dodajemy cukier, mieszamy, aż się rozpuści. Masło ucieramy mikserem i dodajemy do niego ostudzone mleko i mleko w proszku.


Masa z nutelli: miękkie masło ucieramy mikserem, dodajemy nutellę, kakao i miksujemy. Następnie dodajemy potłuczone tłuczkiem orzechy laskowe i zmielone orzechy, mieszamy łyżką.

Na jednym wafelku rozprowadzamy równo masę z nutelli, przykrywamy wafelkiem, rozprowadzamy masę mleczną, przykrywamy wafelkiem. Na samej górze robimy polewę z rozpuszczonej gorzkiej czekolady. Wafelek schładzamy w lodówce.





18 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają. Z chęcią spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. BARDZO FAJNE ;) NA PEWNO PYSZNE...JA ZAPRASZAM NA ''CIASTO CZEKOLADOWA ZEFIRYNA''WG ANASTAZJI ;POZDRAWIAM

    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/03/czekoladowa-zefiryna-wg-anastazji.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię te wafelki w domowej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszą być przepyszne. Jadłam ostatnio ciasto nugatowe - nie moglam sie opędzić :) ciagle bralam dokladki :) pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo kusząco wyglądają i chętnie je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłabyś z połowy masę mleczną, czyli myślisz, że jest jej za dużo? I proszę powiedz mi, czy mleko w proszku wsypujemy do miksowania na koniec czy rozpuszczamy w ym mleku z cukrem? Nie śmiej się ale jestem bardzo początkująca w deserach :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robiłam z całego przepisu, więc teraz bym zrobiła masę mleczną z połowy składników :) mleko w proszku wsypujemy do utartego masła z mlekiem normalnym. Jak coś pytaj śmiało, po to tu jestem :)

      Usuń
  7. A zwykle mleko można dodać? A te wafle to jakie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mleko musi być w proszku, a wafle takie duże, pakowane są po kilka sztuk

      Usuń
    2. Zwykłe mleko jest po to żeby rozpuść mleko w proszku

      Usuń
    3. mleko gotujemy z cukrem, ucieramy masło i dopiero dodajemy mleko w proszku

      Usuń
    4. z normalnym mlekiem nie wyjdzie, to jest zupełnie inny smak :)

      Usuń
  8. Zapowiadają się przepysznie! Uwielbiam takie przysmaki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jak one wspaniale wyglądają :) jakbym spotkała takie na półce w sklepie, od razu znalazły by się w koszyku :)

    OdpowiedzUsuń