piątek, 22 maja 2015

Ciasto- biszkopt, truskawki i pianka

Jest to jedno z ciast, które co roku robię obowiązkowo, gdy tylko na rynku pojawią się truskawki :)

Składniki:

biszkopt:
  • 3 jajka,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 100 g cukru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
pianka:
  • 660 ml śmietanki 30%,
  • 1,5 galaretki truskawkowej,
  • 500 ml gorącej wody.
dodatkowo:
  • 500 g truskawek,
  • 8 herbatników,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego Symbio.

Przygotowanie:

biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia  i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

pianka:   na biszkopcie układamy umyte i osuszone truskawki (bez szypułek). Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia (mają być płynne, ale nie ciepłe).Śmietankę ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy do niej płynne galaretki i miksujemy. Piankę wylewamy na biszkopt z truskawkami (nie wyciągamy z foremki), rozprowadzamy szpatułką. Wierzch posypujemy rozgniecionymi herbatnikami z cukrem. Ciasto schładzamy ok 2-3 godziny.

Ciasto podałam na Porcelana Bogucie

23 komentarze:

  1. jakie ciacho!!!! pyszna pianka, truskaweczki - lekko i kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysl na ciasto letnie

    OdpowiedzUsuń
  3. klasyka :) pięknie wyszło

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne! Uwielbiam dodatek truskawek do ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciacho wygląda rewelacyjnie,przepis świetny;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto pierwsza klasa, na pewno pysznie smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacja, sądziłam, że takie to rosną jedynie w cukierniach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjne ciacho! Oj jak ja się nie mogę doczekać tych pysznych, soczystych truskawek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne ciasto, lubię takie z pianką i owocami :)

    OdpowiedzUsuń