Składniki:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych,
 - 2 cebule,
 - 4 łyżki ketchupu,
 - 2 łyżki sosu sojowego,
 - 2 łyżki majeranku Kłos Pol,
 - 1 łyżka słodkiej papryki,
 - 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
 
- 1 kg ziemniaków,
 - mąka ziemniaczana (ilość podana w opisie),
 - sól.
 
Przygotowanie:
Kluski śląskie: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.Układamy je w misce i nożem kroimy na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy wyciągniętą część ziemniaków i zagniatamy. Odrywamy kawałku i formujemy w kulki, robiąc palcem dziurkę. Wrzucamy na wrzątek (do osolonej wody) i gotujemy je 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Żeberka podałam na Porcelana Bogucice

Super Aguś, pysznie je zrobiłaś :-)
OdpowiedzUsuńPołączenie z tymi kluskami śląskimi to rewelacja;))
OdpowiedzUsuńDość czasochłonne, ale chyba są tego warte :) pozdrawiam i zapraszam ;)
OdpowiedzUsuńPyszne są takie żeberka :)
OdpowiedzUsuńWypasiony obiad :)
OdpowiedzUsuń