wtorek, 13 października 2015

Dżem z białych brzoskwiń

Pewnie zastanawiacie się co dodałam do tych brzoskwiń, że dżem wyszedł w kolorze czerwonym... otóż oprócz cukru i żelfixu nic więcej, a czerwony kolor powstał z czerwonego barwnika brzoskwini wokół pestki. Możecie zobaczyć na zdjęciu, że po przekrojeniu jej wokół pestki owoc jest czerwony :)
 W tym roku robiłam już konfiturę z brzoskwiń i dżem brzoskwiniowo-dyniowy

Składniki:

  • 1 kg białych brzoskwiń,
  • 1 żelfix 2:1 Dr Oetker,
  • 350 g cukru.

Przygotowanie:

Z brzoskwiń  zdejmujemy skórkę i wyjmujemy pestki. Miąższ kroimy w kosteczkę i zasypujemy cukrem na 10 minut. Jeśli lubicie bardziej słodkiej dżemy to możecie zwiększyć ilość cukru. Podsmażamy na patelni na małym ogniu, ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy żel fix i zwiększamy gaz, gotujemy ok. 5 minut. Przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy na gorąco. Odwracamy do góry dnem.


6 komentarzy:

  1. Zwykle jadam dżemy z owoców typu jeżyny, porzeczki - z brzoskwin rzadziej, ale ten wyjatkowo smakowicie "brzmi :) pozdrawiam i zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super blog. Chętnie spróbuje przepis. Blog warty polecenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Białe brzoskwinie? Nigdy nie widziałam. Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam... wygląda smakowicie już czuję smak i zapach dżemu z naleśnikami :P
    Mój Blog - klik!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam białych brzoskwiń, różnią się w smaku od zwykłych? :)

    OdpowiedzUsuń