niedziela, 28 lutego 2016

Ciasto kinder country. Ciasto bez pieczenia.

Ostatnio preferuję ciasta o smaku moich ulubionych batoników i dlatego postanowiłam zrobić ciasto kinder country- uwielbiam te batoniki. Ciasto robi się błyskawicznie szybko i nie wymaga pieczenia. A do tego ten smak- coś pysznego. Na moim blogu znajdziecie już ciasta mleczna kanapka kinder pingui oraz wafelki knoppersy.


Składniki: 

  • 200 ml śmietanki 30 %,
  • 100 g białej czekolady, 
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 szklanka pszenicy w miodzie (u mnie płatki śniadaniowe Kangus),
  • 30 herbatników,
  • polewa: 100 g gorzkiej czekolady i 2 łyżki mleka.

Przygotowanie: 

Blaszkę 20x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy jedną warstwę z herbatników. Czekoladę białą rozpuszczamy z 2 łyżkami mleka. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę do śmietany. Na koniec dodajemy pszenicę i mieszamy. Taką masę wykładamy na herbatniki. Układamy drugą warstwę z herbatników. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy gorzką czekoladę z mlekiem i studzimy. Polewę wylewamy na ciasto i dekorujemy pszenicą. Ponownie schładzamy kilka godzin.



Przepis na to ciasto znalazłam tutaj

8 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na szybkie ciasto bez pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Za samym batonikiem nie przepadamy ale takie ciasto to już zupełnie co innego :D Chcemy takie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem dlaczego, ale wszystkie ciasta na zimno smakuja mi najlepiej :) też tak masz?

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne ciacho. Nie potrafię się oprzeć.

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam tego batonika <333 ! Aż mam ochote na to ciasto !

    OdpowiedzUsuń
  6. W sobotę zrobiłam to ciasto. Bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń