poniedziałek, 22 lutego 2016

Pieczony schab faszerowany szpinakiem

Pieczony schab do kanapek pieczony jest w co drugim domu, zazwyczaj sam lub nafaszerowany śliwką czy morelami. Dzisiaj mam dla Was trochę inną wersję, a mianowicie schab faszerowany szpinakiem.

Składniki:

  • 700 g schabu bez kości,
  • 3 łyżki majeranku,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • farsz
  • 300 g szpinaku (u mnie mrożony w brykietach),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła.

Przygotowanie:

Schab myjemy i osuszamy ręcznikami papierowymi. Robimy od góry 3 nacięcia. Nacieramy schab marynatą przygotowaną z oliwy, majeranku, słodkiej papryki, soli i pieprzu. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. W tym czasie podsmażamy szpinak z masłem i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. W nacięcia schabu wkładamy farsz szpinakowy. Schab pieczemy w rękawie do pieczenia ok. 45 minut w 180 stopniach.




6 komentarzy:

  1. Świetnie wygląda, na zdjęciu prawie jak ciasto :) Ale zaskoczenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie go nadziałaś:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe zastosowanie szpinaku, nawet jak ktoś nie lubi to w takim schabie na pewno zje z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O ile schabu nie jem, o tyle ze szpinakiem pewnie pochłonęłabym ;) pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Danie wygląda smakowicie jutro będzie u mnie na obiad

    OdpowiedzUsuń