środa, 10 sierpnia 2016

Kotlety z ziemniaków z boczkiem i cebulką

Uwielbiam takie ziemniaczane kotlety ze smakiem boczku i cebulki. Można jeść je same lub z dodatkami, na drugi dzień zajadaliśmy je z kapuśniaczkiem- pycha :)

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków,
  • 100 g boczku z plasterkach,
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • bułka tarta.

 Przygotowanie: 

 Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni z odrobiną oleju podsmażamy pokrojony drobno boczek i cebulkę. Ziemniaki ubijamy póki są jeszcze ciepłe, ale nie gorące. Dodajemy do nich mąkę, jajko i boczek z cebulką. Mieszamy i formujemy kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i podsmażamy na patelni z obu stron.

10 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na prosty obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super! Muszę zrobić. Jakiś sos do nich też będzie ok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może tatarski albo zielony z dużą ilością pietruchy i kopru

      Usuń
  3. u mnie zagości na obiadek jutro prosty i pyszny:-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie kotleciki, u mnie najczęściej z sosem pieczarkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na bank postaram sie zrobic potem jak wyjdzie to bedzie radocha.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja robie bez boczku ale mozna spróbować i nie dodaje mąki bo po co jajko wystarczy a do tego gulasz. 😊

    OdpowiedzUsuń