Bardzo lubię zimą otworzyć sobie taki słoiczek z pigwą lub cytrynkami. Dodaję takie cytrynki do herbatki lub do wody. Często nie ma się pomysłu na prezent dla znajomych na Mikołajki czy Święta, a można podarować im właśnie takie słoiczki :)
Składniki:
- 6 cytryn,
- korzeń imbiru,
- cukier,
- 6 łyżek miodu.
Cytryny
dokładanie umyłam i sparzyłam. W wyparzonych słoiczkach układałam warstwy z
plasterka cytryny, imbiru przesypane cukrem i tak aż do 3/4 wysokości. Na boki
słoiczków także powkładałam plasterki cytryny dla ładnego wyglądu. Słoiczki
zakręciłam i odstawiłam na kilka godzin, by puściły sok. Miód podgrzałam z
wodą, tak by zrobił się płynny i zalałam nim do końca słoiczki. Słoiczki
zakręciłam i pasteryzowałam 15 minut od momentu zagotowania wody. Poustawiałam
do góry dnem. Na dole może zostać trochę nierozpuszczonego cukru, ale po
pasteryzacji, gdy się pozamykają można troszkę potrząsnąć nimi, a cukier
powinien się rozpuścić.
Inspirację znalazłam tutaj
Idealne na zimowe popołudnie z ciepłą herbatą :)
OdpowiedzUsuńSUPER!
OdpowiedzUsuńWitam, dziękuję za wspaniała inspiracje na świąteczne podarunki. Podczas przygotowań nasunęły mi się pytania odnośnie proporcji. Widzę że z podanych składników zrobione są 3 sloiczki po ok 200 ml. Ile cukru należy wsypać do jednego słoika? Imbir ma być tarty czy w plasterkach i w jakiej ilości do jednego słoika?
OdpowiedzUsuńZ jaką ilością wody podgrzać miód?
Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Witam,
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za instalację na prezenty świąteczne. Podczas przygotowań nasunęły mi się pytania odnośnie proporcji. Widzę że z podanych składników zrobione są 3 sloiczki po ok 200 ml. Ile cukru należy wsypać do jednego z nich? Czy imbir powinien być tarty czy w plasterkach i w jakiej ilości do jednego słoika? Z jaką ilością wody podgrzać miód? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie 😊