wtorek, 6 września 2016

Cytrynki w syropie z miodem i imbirem


Bardzo lubię zimą otworzyć sobie taki słoiczek z pigwą lub cytrynkami. Dodaję takie cytrynki do herbatki lub do wody. Często nie ma się pomysłu na prezent dla znajomych na Mikołajki czy Święta, a można podarować im właśnie takie słoiczki :)


Składniki:
  • 6 cytryn,
  • korzeń imbiru,
  • cukier,
  • 6 łyżek miodu.
Przygotowanie: 
Cytryny dokładanie umyłam i sparzyłam. W wyparzonych słoiczkach układałam warstwy z plasterka cytryny, imbiru przesypane cukrem i tak aż do 3/4 wysokości. Na boki słoiczków także powkładałam plasterki cytryny dla ładnego wyglądu. Słoiczki zakręciłam i odstawiłam na kilka godzin, by puściły sok. Miód podgrzałam z wodą, tak by zrobił się płynny i zalałam nim do końca słoiczki. Słoiczki zakręciłam i pasteryzowałam 15 minut od momentu zagotowania wody. Poustawiałam do góry dnem. Na dole może zostać trochę nierozpuszczonego cukru, ale po pasteryzacji, gdy się pozamykają można troszkę potrząsnąć nimi, a cukier powinien się rozpuścić.





Inspirację znalazłam tutaj

2 komentarze: