czwartek, 6 października 2016

Cytrynki w miodzie. Cytrynki do herbaty.


Do herbaty, do drinków, do wody... pyszne cytrynki w miodzie z dodatkiem imbiru. Na blogu znajdziecie podobne przepisy na cytrynki w syropie z miodem i imbirem, na syrop z pigwy i pigwę w syropie z imbirem
Cytrynki można przechowywać do 2 tygodni w lodówce, jeśli chcecie dłużej przechowywać to polecam skorzystać z w/w przepisy na cytrynki w syropie.






Składniki:
  • 3 cytryny,
  • 5 cm korzeń imbiru,
  • 200 ml miodu.
Przygotowanie: 
Cytryny dobrze umyłam i sparzyłam. Pokroiłam w plasterki wraz z korzeniem imbiru. Na zmianę układałam w wyparzonych słoiczkach plasterki cytryny i imbiru. Miód podgrzałam z odrobiną wody, tak by był płynny i zalałam nim cytrynki. Takie słoiczki przechowuję do 2 tygodni w lodówce, przy dłuższym przygotowaniu cytryny mogą wydzielać gorzki posmak. Dlatego jeśli chcemy dłużej przechowywać warto zasypać cytryny cukrem, a miód dodać do smaku - przepis wyżej.



 Przepis podpatrzony tutaj

1 komentarz:

  1. Gorąca herbatka z takimi cytrynkami, mmm... Jesienne marzenie :)

    OdpowiedzUsuń