Do herbaty, do drinków, do wody...
pyszne cytrynki w miodzie z dodatkiem imbiru. Na blogu znajdziecie podobne
przepisy na cytrynki w syropie z miodem i imbirem, na syrop z pigwy i pigwę w syropie z imbirem
Cytrynki można przechowywać do 2 tygodni w lodówce, jeśli chcecie dłużej przechowywać to polecam skorzystać z w/w przepisy na cytrynki w syropie.
Cytrynki można przechowywać do 2 tygodni w lodówce, jeśli chcecie dłużej przechowywać to polecam skorzystać z w/w przepisy na cytrynki w syropie.
Składniki:
- 3 cytryny,
- 5 cm korzeń imbiru,
- 200 ml miodu.
Przygotowanie:
Cytryny
dobrze umyłam i sparzyłam. Pokroiłam w plasterki wraz z korzeniem imbiru. Na
zmianę układałam w wyparzonych słoiczkach plasterki cytryny i imbiru. Miód
podgrzałam z odrobiną wody, tak by był płynny i zalałam nim cytrynki. Takie
słoiczki przechowuję do 2 tygodni w lodówce, przy dłuższym przygotowaniu
cytryny mogą wydzielać gorzki posmak. Dlatego jeśli chcemy dłużej przechowywać
warto zasypać cytryny cukrem, a miód dodać do smaku - przepis wyżej.
Przepis podpatrzony tutaj
Gorąca herbatka z takimi cytrynkami, mmm... Jesienne marzenie :)
OdpowiedzUsuń