poniedziałek, 10 października 2016

Brownie z kawałkami czekolady

Mega czekoladowe brownie z kawałkami rozpływającej się czekolady- ciasto idealna na jesienną chandrę :)



Składniki:

  • 190 g gorzkiej czekolady,
  • 100 g mlecznej czekolady,
  • 180 g masła,
  • 250 g cukru,
  • 30 g kakao (bez cukru),
  • 80 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 6 herbatników kakaowych Petit Beurre Cukry Nyskie,
  • posypka Blask Pereł Dr. Oetker.

Przygotowanie: 

W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło z połamaną gorzką czekoladą, ciągle mieszamy. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Do jajek dodajemy ostudzoną rozpuszczoną czekoladę z masłem. Następnie dosypujemy mąkę i kakao- miksujemy do połączenia się składników. Na końcu dosypujemy posiekaną mleczną czekoladę i pokruszone herbatniki. Mieszamy szpatułką i przelewamy masę do keksówki silikonowej lub blaszanej (wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Ciasto posypujemy posypką.



6 komentarzy:

  1. Ale czekoladowe! Musi być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ah to brownie- idealny antydepresant :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla miłośników czekolady idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie! Przepis oczywiście wykorzystam :-))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojjj bym jadła! :) muszę w końcu zrobić jakieś brownie ;) pozdrawiam i zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ach... akurat brownie fanką nie jestem - chyba, że bardzo, ale to bardzo sporadycznie ;) Zbyt duże natężenie czekolady ;)

    OdpowiedzUsuń