Składniki:
- 300 g czerwonych porzeczek,
- 200 g brązowego cukru (u mnie 150 g białego cukru),
- 1 łyżeczka aromatu skórki pomarańczowej,
- 200 ml grenadiny,
- 0,7 brandy 38% (u mnie wódka 40%).
Porzeczki obrywamy od gałązek, płuczemy. Następnie
umieszczamy w słoiku i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na ok. 30 minut.
Dodajemy resztę składników:
grenadinę, wódkę oraz aromat skórki pomarańczowej. Potrząsamy by składniki nam się wymieszały, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 4-6 tygodni (ja odstawiłam na 2
tygodnie). Przez pierwsze dni potrząsamy słoikiem, by rozpuścił nam się cukier.
Nalewkę można przecedzić, ja jednak wolę wersję z owocami:)
Dość interesujący przepis:)
OdpowiedzUsuńCzerwona porzeczka rośnie w moim ogródku to może wypróbuję ten przepis:)
Ach pyszności!
OdpowiedzUsuńPiękny kolor Ci wyszedł.
Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńSuper drink, z porzeczką zapewne wyjątkowy :)
OdpowiedzUsuńA można czerwoną porzeczkę zastąpić czarną?
OdpowiedzUsuńa czarnej porzeczki lepiej zrobić inną nalewkę, bo już raczej grenadina nie pasuje do czarnej porzeczki. Zresztą czerwona jest kwaśniejsza i potrzebuje więcej cukru :)
Usuń