Jednak to było moje drugie podejście do nutelli, za pierwszym razem spróbowałam ją zrobić z gotowych już tartych orzechów laskowych i poszła do kosza... w smaku wyczuwalna była goryczka ze skórek orzeszków... więc rada taka : nie upraszczajcie sobie :)
Składniki:
- 100 g orzechów laskowych,
- 1/4 szklanki mleka,
- 25 ml oleju,
- 2 łyżki płynnego miodu - Miód Wileńskich,
- 2-3 łyżki kakao.
Przygotowanie:
Orzeszki prażymy na suchej patelni. Po czym gorące przekładamy na ściereczkę, pocierając je o siebie tak by pozbyć się skórki. Następnie zmielić orzechy jak najdrobniej. Dodać olej, kakao, miód i blendujemy. Na samym końcu dodajemy stopniowo mleko, tak by osiągnąć odpowiednią konsystencję.Gdy wolicie bardziej słodką to możecie dodać więcej miodu, jeśli Wasz miód nie jest płynny to musicie wcześniej go rozpuścić.
Nutella najlepiej smakuje z ciasteczkami francuskimi Brześć
taką domową nutellą to można się zajadać!
OdpowiedzUsuńDuzo zdrowsza, niż ta sklepowa ;) mniam :) pozdrawiam i zapraszam ;)
OdpowiedzUsuńMoje chłopaki uwielbiają takie smarowidło :-)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest zdrowsza i tak samo pyszna, jak nie bardziej :)
OdpowiedzUsuń