Aby zrobić takie różowe jajka wystarczy zamoczyć je w soku lub koncentracie z buraków. Możemy użyć domowego lub kupnego koncentratu. Możecie także sami zrobić taki roztwór, wystarczy, że ugotujecie buraki w wodzie z odrobiną octu. Im mocniejszy koncentrat i czas moczenia, tym kolor będzie ciemniejszy i bardziej intensywny. U mnie moczyły się dosyć krótko (ok. 15 minut) w zalewie z buraczków w całości. Zabarwienie nie zmienia smaku jajek, jedynie dodaje im fajny kolor :)
Składniki:
- 4 jajka,
- 8 łyżeczek majonezu,
- koncentrat buraczany lub zalewa z buraczków,
- do dekoracji: rzeżucha, szczypiorek, czerwony pieprz.
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą. Po ostudzeniu obieramy i zalewamy koncentratem lub zalewą z buraków. Jeśli jajka nie są całe zakryte, to po 15 minutach odwracamy je, tak by druga strona teraz była zamoczona. Im dłużej będziemy moczyć, tym kolor będzie ciemniejszy- bardziej fioletowy. Po wyjęciu jajek wycieramy je ręcznikiem papierowym i przecinamy na pół. Na każdą połówkę nakładamy majonez i posypujemy rzeżuchą, szczypiorkiem i ziarenkami czerwonego pieprzu,
Chyba w tym roku też zrobię takie bo wyglądają bardzo fajnie:)
OdpowiedzUsuńSuper propozycja i tak smacznie wygląda umm;)
OdpowiedzUsuńSłynne jajka :)))
OdpowiedzUsuńPiękny kolor, muszę wypróbować kiedyś takie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają naprawdę fajnie! ;-)
OdpowiedzUsuńZrobię :-)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuń