poniedziałek, 21 marca 2016

Babka krówkowa

Jeśli lubicie cukierki krówki to na pewno ta babka przypadnie Wam do gustu :) Sama masa krówkowa jest dosyć słodka, więc do dekoracji zrobiłam polewę z gorzkiej czekolady.

Składniki:

  • 1 puszka masy krówkowej (400g),
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie: 

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy masę krówkową i miksujemy dalej. Następnie dodajemy wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dolewamy stopniowo olej. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach.

Babkę polałam rozpuszczoną gorzką czekoladą z dwiema łyżkami mleka i posypałam posypką kolorową.

Przepis zaczerpnęłam ze strony Ala piecze i gotuje

6 komentarzy:

  1. Z masą kajmakową po prostu pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak z krówką to musi byś nieziemsko pyszna :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojj wyglada niesamowicie smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. na jaką wielkość formy zostały podane składniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Forma o średnicy 22 cm, babka wyszła na 3/4 wysokości. Także można użyć ciut mniejszej formy , by babka wypełniła całą formę ☺

      Usuń