środa, 23 marca 2016

Jak zrobić efekt popękanych jajek?

To już chyba ostatni wpis wielkanocny jaki dla Was przygotowałam, bo na święta wyjeżdżamy :) Chcę Wam pokazać w jaki fajny sposób można podać jajka z efektem popękania. Potrzebujemy tylko sok aroniowy, który zabarwi nam jajka. Kiedyś robiłam takie jajka, barwiąc "popękania" herbatą- możecie zobaczyć tutaj jak mi wyszły. Samo przygotowanie jest bardzo proste, tylko przy obieraniu trzeba być bardzo ostrożnym, bo zabarwienia jest na błonce jajka pod skorupką i gdy ją zerwiecie to jajko nie będzie miało tego efektu :) Dlatego lepiej ugotować więcej jajek, mi jak widać na 3 jajka wyszły 2 :) Ale to trzecie też ma jakiś swój urok z  wielką plamą:)

Składniki:



  • 3 jajka,
  • 300 ml soku aroniowego.

Przygotowanie:

 
   Jajka gotujemy na twardo ok. 5 minut. Następnie wyjmujemy jajka, przepłukujemy zimną wodą i rozbijamy skorupkę. Możemy oderwać niektóre kawałki, wtedy będziemy mieć taki efekt jak na jajkach barwionych herbatą- tutaj. Jajka zalewamy sokiem aroniowym i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie delikatnie zdejmujemy skorupkę z jajek, musimy uważać by nie uszkodzić osłonki pod skorupką, bo to na niej powstaje nam wzorek.

4 komentarze: