wtorek, 22 marca 2016

Różowe jajka

Aby zrobić takie różowe jajka wystarczy zamoczyć je w soku lub koncentracie z buraków. Możemy użyć domowego lub kupnego koncentratu. Możecie także sami zrobić taki roztwór, wystarczy, że ugotujecie buraki w wodzie z odrobiną octu. Im mocniejszy koncentrat i czas moczenia, tym kolor będzie ciemniejszy i bardziej intensywny. U mnie moczyły się dosyć krótko (ok. 15 minut)  w zalewie z buraczków w całości. Zabarwienie nie zmienia smaku jajek, jedynie dodaje im fajny kolor :)

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 8 łyżeczek majonezu,
  • koncentrat buraczany lub zalewa z buraczków,
  • do dekoracji: rzeżucha, szczypiorek, czerwony pieprz.

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą. Po ostudzeniu obieramy i zalewamy koncentratem lub zalewą z buraków. Jeśli jajka nie są całe zakryte, to po 15 minutach odwracamy je, tak by druga strona teraz była zamoczona. Im dłużej będziemy moczyć, tym kolor będzie ciemniejszy- bardziej fioletowy. Po wyjęciu jajek wycieramy je ręcznikiem papierowym i przecinamy na pół.  Na każdą połówkę nakładamy majonez i posypujemy rzeżuchą, szczypiorkiem i ziarenkami czerwonego pieprzu,









7 komentarzy: