środa, 2 listopada 2016

Tort bezowo-kawowy

Przez weekend zajadaliśmy się pysznym tortem bezowo-kawowym. Tort robi się dosłownie w 5 min, jeśli oczywiście pójdziecie na łatwiznę i kupicie gotowe blaty bezowe, które są bardzo dobre :) Możecie oczywiście sami upiec krążki bezowe z ubitych białek z cukrem pudrem. Do tej pory zawsze robiłam taki torcik bezowy, ale ten z kremem kawowym również jest pyszny.



Składniki:

Przygotowanie: 

Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę (białka zamroziłam- można z nich zrobić bezy, keksa na białkach lub babkę białkową). Dodajemy miękkie masło i miksujemy dalej. Następnie dolewamy kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości ciepłej wody oraz spirytus.

Pierwszy krążek bezowy smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Drugi i trzeci kremem kawowym. Dekorujemy posypkami i czekoladowymi dekoracjami. Torcik schładzamy co najmniej 3 godziny w lodówce.

3 komentarze:

  1. Wygląa bardzo smacznie - mysle, ze moglabym sobie takie zrobic ;) pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały torcik Aguś, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń