wtorek, 6 marca 2012

Tarta z truskawkami

  Pyszna tarta z truskawkami z lekkim kremem z serca mascarpone. Tarta była robiona latem, gdy jest sezon na truskawki. Można zrobić z tymi truskawkami co się pojawiają teraz w sklepach, jednak to nie to samo.  Truskawka truskawce nie równa :)

Składniki:
 250 g margaryny,
 0,6 szklanki cukru,
 1 jajko,
 1,5 szklanki mąki,
krem:
 400 g mascarpone,
 3 jajka,
 5 łyżek cukru,
 300 g truskawek.


Przygotowanie:

  Z  margaryny, jajka(1), cukru i mąki zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być dobrze wyrobione. Następnie wkładamy je do zamrażarki na 30 min. Ciastem wylepiamy formę do tarty, nakłuwając ją widelcem. Formę musimy wcześniej wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ciasto ok. 15-20 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy krem. Żółtka  ubijamy z cukrem  do białości, osobno ubijamy białka na sztywno. Serek mascarpone rozgniatamy widelcem i na wolnych obrotach ubijamy z żółtkami, następnie dodajemy ubite białka mieszając delikatnie łyżką. Na ostudzone ciasto wykładamy krem, na który układamy plasterki truskawek. Ciasto chłodzimy w lodówce ok 1 godziny.

18 komentarzy:

  1. Przepiękna ta Twoja tarta. Z dodatkiem mascarpone musi być wyśmienita!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż ślinka leci... ach te truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj zapachniało latem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tęsknię za takimi truskawkami:(
    wygląda super letnio i wakacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zgadzam się smak truskawek teraz nie równa się z tymi sezonowymi...ale i tak kusisz...mniam;)

    OdpowiedzUsuń
  6. super smacznie wygląda pysznie.

    SERDECZNIE I GORĄCO POZDRAWIAM
    UŚMIECH SERCA ZOSTAWIAM...

    OdpowiedzUsuń
  7. Już niedługo będzie można piec ta tartę z "prawdziwymi" truskawkami!

    OdpowiedzUsuń
  8. nie mogę się już doczekać świeżych truskawek! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. ostatnio uparłam się, że kupię truskawki, bo miałam na nie potworną ochotę. Jednak te letnie są zdecydowanie jedyne w swoim rodzaju :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie wyjęłam z zamrażarki surowe truskawki zamrożone w pojemniczkach. Na ten widok nie mogłam się oprzeć.

    OdpowiedzUsuń
  11. truskawka to mój ulubiony owoc, więc z wielkim utęsknieniem czekam na sezon :).

    OdpowiedzUsuń
  12. ale cudnie to wygląda:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak ja tęsknię za naszymi soczystymi truskawkami... wtedy na pewno zrobię taką tartę :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. robiłam w zeszłym roku, pyszna jest

    OdpowiedzUsuń
  15. a mozna to zalac jeszcze galaretka?

    OdpowiedzUsuń
  16. Jako początkująca mam takie pytanie. Czy to ma być zwykły cukier czy puder?
    Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja dodaję normalny, ale może być puder- wtedy lepiej składniki się połączą ;)

      Usuń