czwartek, 5 kwietnia 2012

Panna cotta z mleka sojowego

 Pyszna panna cotta zrobiona na sojowym napoju waniliowym. Do tego pyszny truskawkowy sos - polecam:)


Składniki:
2 filiżanki sojowego napoju waniliowego,,
3 łyżeczki agar agar lub żelatyny,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
1 łyżeczka cukru pudru,
ok. 20 truskawek.








Przygotowanie:

  Sojowy napój waniliowy przelewamy do rondelka i podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cukier waniliowy oraz żelatynę. Mieszamy, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Masę sojową przelewamy do filiżanek. Ostawiamy do ostygnięcia, po czym wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sos, miksując truskawki z cukrem pudrem. Po 2 godzinach sprawdzamy czy masa nam stężała. Filiżanki wkładamy na kilkanaście sekund do gorącej wody i potrząsając wykładamy pannę cottę na talerzyk. Polewamy sosem truskawkowym.

10 komentarzy:

  1. musi być pyszne:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat mam napój sojowy, muszę spróbowac

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm nie ma to jak panna cota:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała! Wygląda zachwycająco!:)
    Zapraszam do konkursu na moim blogu:)
    http://escapeintokitchen.blox.pl/2012/04/Wiosenny-KONKURS-z-marka-Richmont.html

    OdpowiedzUsuń
  5. sojowa panna cotta to mi sie podoba :).

    OdpowiedzUsuń