niedziela, 20 maja 2012

Ogórki małosolne

  Przyszedł czas, że większość z nas zaczyna robić w domu ogórki małosolne... choć ich cena nie zachęca do zakupu ich w większej ilości (u mnie 6zł/kg)... to nie mogłam się oprzeć :)


Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • ciepła woda
  • 1 czubata łyżka soli na każdy litr wody
  • koperek
  • 1/3 korzenia chrzanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 liści wiśni
  • 2 liście orzecha włoskiego

 

Przygotowanie:
 
   Ogórki dokładnie myjemy i odcinamy ogonki. Układamy je w dużym słoiku. Między ogórki kładziemy chrzan, koperek, czosnek, liście wiśni i orzecha. Wodę gotujemy. Do ciepłej wody, ale nie gorącej dodajemy sól (1 czubata łyżka na każdy litr wody). Taką osoloną wodą zalewamy ogórki. Zakręcamy szczelnie słoik i odstawiamy w ciemne miejsce. Po 2 dniach mamy ogórki małosolne, a po 5 już kiszone. Proces kiszenia można opóźnić, trzymając ogórki w lodówce.

6 komentarzy:

  1. Kocham ogórki małosolne miłością wielką i wierną. Najbardziej takie 24-godzinne, o pięknym żywym kolorze:)
    Jak gdzieś kupię to aż zrobię bo mi narobiłaś apetytu;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mm domowe ogóreczki to jest klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. już w tym roku też jadłam małosolne domowe ogórki :) pychota

    OdpowiedzUsuń
  4. Oooooooł jeeee! Ogóreczki to jest to! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. zazdroszczę:) ogórki małosolne to najlepsza rzecz na świecie:P

    OdpowiedzUsuń
  6. mhmm, zazdroszczę!! ja muszę, chcę się nauczyć robić ogóreczki;D

    OdpowiedzUsuń