czwartek, 24 maja 2012

Spaghetti carbonara

  U mnie w domu jak było spaghetti to tylko bolońskie... aż pewnego dnia przyszedł czas na zmiany :) Zmiany takie, że na obiad pojawiło się spaghetti carbonara z podsmażanym boczkiem... mmm... pychotka :D

Składniki:

  • 500 g makaronu spaghetti,
  • 400 ml śmietany 12%,
  • 300 g boczku wędzonego lub parzonego,
  • 100 g żółtego sera,
  • 2 cebule,
  • natka pietruszki.
 Przygotowanie:

 
   Makaron spaghetti gotujemy, dodając do wody łyżeczkę soli. Nie dodajemy oleju! Olej powoduje, że sos będzie spływał po makaronie, zamiast się przyklejać do niego. Boczek kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy  na patelni, aż się lekko przypiecze. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy z boczkiem. Wszystko zalewamy śmietaną i rozpuszczamy w niej żółty ser. Gotujemy, aż do zgęstnienia na małym ogniu. Polewamy takim sosem makaron i posypujemy natką pietruszki.

10 komentarzy:

  1. ja nawet bardziej lubię carbonara od bolognese.
    Uwielbiam, jest gęsty syty i aromatyczny. Pyszny, chociaż chyba bardziej do zimowych czasów mi pasuje :)

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  2. pychotka:) uwielbiam spaghetti pod każdą postacią:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam we dle twojego pomysłu, galaretki kolorowe w kuflu. Bratanek był zachwycony. Do środka dodałam owoce.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie wygląda i pewnie jeszcze cudowniej smakuje : )

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham tą odsłonę spaghetti. Muszę znowu zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja jakoś nie przepadam za tym, wolę tradycyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja uwielbiam makaron w kazdej postaci!!! pa

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaki smaczny blog... muszę częściej zaglądać. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń