środa, 16 maja 2012

Truskawkowy tort z migdałami

Szybki, prosty i jaki smaczny śmietankowo -truskawkowy torcik z płatkami migdałowymi.

 Składniki:


15 okrągłych biszkoptów,
400 ml kremówki 30%,
3 łyżki cukru pudru,
2  śmietan fixy,
300 g truskawek,
50 g płatków migdałowych.



Przygotowanie:

     Biszkopty układamy na dnie tortownicy (o średnicy 25 cm).  Schłodzoną kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem i śmietan fixem  na sztywną pianę. Przelewamy kremówkę na biszkopty. Na wierzchu układamy połówki truskawek. Ciasto chłodzimy w lodówce około 2-3 godzin. Bita śmietana musi nam się dobrze schłodzić, by ciasto ładnie się kroiło. Następnie prażymy płatki migdałowe  na suchej patelni. Posypujemy nimi ciasto przed podaniem  do stołu.

8 komentarzy:

  1. ale pycha!
    niezwykłe i proste! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale fajny przepis :) i pyszny!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie i kalorycznie! ;) Ale co tam, poczekam na truskawki aż mi urosną na działce i na pewno zrobię ten torcik. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. matkooooooo, wygląda bajecznie, Aga!!;D

    OdpowiedzUsuń
  5. ja też poproszę kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie "Kolory Tęczy" -
    w czerwcu kolor CZERWONY
    szczegóły na
    http://bake-a-cake.pl/pl/n/7

    Pozdrawiamy autora tego pysznego Bloga!!!

    OdpowiedzUsuń