poniedziałek, 11 czerwca 2012

Likier espresso

  Przepis pochodzi z książki "Likiery" Dr. Oetkera.  Jest to wspaniała książka z przepisami na różne likiery owocowe, kremowe, korzenne... każdy znajdzie dla siebie odpowiedni smak. Mnie osobiście najbardziej zafascynował likier toffi (który czeka w kolejce na przygotowanie), likier migdałowo- marcepanowy oraz likier espresso (przygotowałam i muszę przyznać, że jest pyszny). Polecam tą książkę, a ja już przymierzam się do kolejnych książek z tej serii :)

Składniki:

  • 250 ml wody (u mnie 400 ml),
  • 375 g cukru(u mnie 500 g cukru brązowego),
  • 375 ml zimnego espresso (u mnie 5 czubatych łyżek świeżo zmielonej kawy, zalanej 300 ml wody),
  • 250 ml syropu karmelowego (ja go nie dodałam, dlatego dodałam więcej cukru),
  • 250 ml spirytusu.
  Przygotowanie:
 
  W rondelku gotujemy wodę z cukrem, tak by powstał nam syrop karmelowy, ciągle mieszając. Gdy syrop już będzie gotowy, dolewamy zimną odcedzoną kawę (bez fusów). Na końcu dodajemy spirytus, wlewając go wolnym strumieniem. Likier jest gotowy od razu po przygotowaniu.

5 komentarzy:

  1. Gdzie można kupić czysty spirytus?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w każdym sklepie monopolowym, albo w markecie na stoisku monopolowym ;)

      Usuń
  2. fajne:) jak tylko kupie sobie ekspres do kawy to bede pamietac o tym przepisie na razie pije kawe na miescie....i ciezko jest znalezc to co lubie.....

    OdpowiedzUsuń