czwartek, 14 czerwca 2012

Sernik na zimno z musem truskawkowym. Ciasto bez pieczenia.

  Jak sernik na zimno to tylko z truskawkami i galaretką- tak było do dzisiaj ;) Przyszedł czas na małą zmianę i pojawił się w mojej kuchni nowy sernik z musem truskawkowym - pysznym musem truskawkowym :)

Składniki:

  • 1 kg sera zmielonego w wiaderku,
  • 1/2 laski wanilii,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1/2 paczki biszkoptów okrągłych,
  • 2 żelatyny fix do deserów,
  • 1/2 kg truskawek,
  • perełki srebrne.

Przygotowanie:
 
   Do sera dodajemy wyskrobane ziarenka wanilii oraz cukier puder. Miksujemy. Następnie dodajemy 1,5 żelatyny fix do deserów, przygotowanej zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tortownicę wykładamy okrągłymi biszkoptami i przelewamy masę serową. Wstawiamy masę do lodówki, aż ser nam stężeje. W tym czasie miksujemy truskawki (możemy je trochę posłodzić) i dodajemy 1/2 żelatyny fix, przygotowując ją zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wylewamy mus truskawkowy na sernik i ponownie wkładamy do lodówki. Gdy ciasto będzie już gotowe, dekorujemy je srebrnymi perełkami.
 

14 komentarzy:

  1. świetny pomysł, no i pięknie wygląda:)
    A.

    OdpowiedzUsuń
  2. umrę jak tego nie spróbuję!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam do zrobienia, robi się szybko, a jest pyszny :)

      Usuń
  3. Piękny, z pysznymi smakami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja miałam wczoraj z truskawkami, ale w wersji niemusowej:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda obłędnie, muszę pokazać go mojemu tacie, jest fascynatem sernika na zimno;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka średnica tortownicy? ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. czy truskawki mogą być mrożone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mogą być mrożone - tylko wcześniej trzeba je rozmrozić ☺

      Usuń