poniedziałek, 9 lipca 2012

Kotlety w orzechowej panierce

  Gdy znudzi Wam się tradycyjna panierka z jajka i bułki tartej, można trochę poeksperymentować :) Często robię kurczaka w sezamie- jest pyszny, a dzisiaj postanowiłam zrobić panierkę orzechową :) Jest bardzo dobra, jednak orzechy dość szybko się przypalają, więc nie można zbyt długo smażyć kotleta z jednej strony... Podajemy z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i surówką. Przepis na taką surówkę znajdziecie tutaj.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 4 garście orzechów włoskich bez skorupek,
  • 3 łyżeczki przyprawy do drobiu,
  • 1 jajko.
Przygotowanie:
 
   Piersi kurczaka myjemy w zimnej wodzie. Następnie kroimy na kotlety i rozbijamy. Przyprawiamy przyprawą do drobiu. Orzechy włoskie przepłukujemy wrzątkiem, by pozbyć się smaku gorzkiej skórki. Orzechy wkładamy do stojącego blendera i rozdrabniamy na małe kawałki. Kotlety obtaczamy w roztrzepanym jajku oraz w rozdrobnionych orzechach. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu- byle nie za długo, bo orzechy zaczną nam się przypalać.
 




3 komentarze:

  1. lubię tak, prosto, smacznie;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna wersja tradycyjnego obiadu :) Zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  3. hi!friend ,may i can link with you ?

    this is my blog http://khmernews-specialshowtoday.blogspot.com/

    please send, amokpongthom@gmail.com

    i will link you later

    thanks

    OdpowiedzUsuń