poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Smażony oscypek z żurawiną

 Oscypka do smażenia kupimy w każdej bacówce w Zakopanem. Można je dostać także na Krupówkach - chodź osobiście nie polecam tam kupować oscypków. Kiedyś zdarzyło mi się tam kupić i po dwóch dniach oscypki spleśniały w lodówce.

Składniki:

  • 1 duży oscypek do smażenia,
  • 3 łyżki żurawiny do mięs i serów,
  • 3 łyżki oleju,
  • do dekoracji: natka pietruszki.
Przygotowanie:
 
  Oscypek do smażenia, charakteryzuje się tym, że jest najtwardszy i nie rozlewa się podczas smażenia. Oscypka kroimy na plastry o grubości 1 cm. Smażymy je na rozgrzanym oleju po 30 s z każdej strony. Podajemy z żurawiną do mięs i serów. Na koniec całą potrawę posypujemy posiekaną natką pietruszki. 

10 komentarzy:

  1. Nigdy nie smażyłam oscypków. Ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę off topic: Widziałam, że zarejestrowałaś się na stronie znajdzprzepisy.pl i mam pytanko, czy miniaturka obrazka bloga automatycznie się zrobiła czy musiałaś coś ustawiać/dodawać? Z góry dzięki za odpowiedź;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musiałam wkleić kod i wtedy pojawiła mi się ta miniaturka :)

      Usuń
  3. mniam mniam mniam....może być bez żurawiny nawet;))))

    OdpowiedzUsuń
  4. super! niech-no-kupie-dobry-oscypek!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oooooo to coś w sam raz dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń