poniedziałek, 10 września 2012

Zupa buraczkowa

 Jedna z moich ulubionych zup to właśnie buraczkowa :) A te piękne kwiatki zrobiłam za pomocą specjalnej temperówki do warzyw ;)

Składniki:

  • 3 litry wody,
  • 1/4 kurczaka,
  • 1 włoszczyzna,
  • 3 listki liścia laurowego Kamis,
  • 3 ziarenka ziela angielskie Kamis,
  • 4 ziarenka pieprzu Kamis,
  • 1,5 kg buraków,
  • 2 łyżeczki czerwonego barszczyku w proszku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka octu,
  • 5 ziemniaków,
Przygotowanie:
 
   Do zimnej wody wkładamy kurczaka i gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy obraną włoszczyznę i przyprawy. Buraki obieramy i kroimy w kostkę (warto założyć rękawiczki, bo buraki strasznie farbują). Dodajemy je do zupy, wraz z łyżeczką cukru i octu. Gotujemy ok. 30 minut. Dodajemy barszczyk czerwony w proszku oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze z 15 minut.


3 komentarze:

  1. Mm, uwielbiam zupę buraczkową! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna jest taka temperówka tez ją mam i jestem bardzo z niej zadowolona :-)niezawodna w dekorowaniu potraw

    OdpowiedzUsuń