poniedziałek, 26 listopada 2012

Udka z rozmarynem

Składniki:


  • 5 udek kurczaka,
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej,
  • 2 marchewki,
  • 5 ziemniaków,
  • 1 żółtka papryka,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 Kamis Kulinarne Inspiracje  Rozmarynowy kurczak
Przygotowanie:
 
  Udka kurczaka nacieramy solą i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Następnie nacieramy papryką, 1/2 czosnku i tymiankiem (przyprawy z kulinarnych inspiracji). Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, marchewkę kroimy na wąskie paseczki za pomocą specjalnej obieraczki. W tym samym oleju co smażyliśmy kurczaka rozpuszczamy cukier i podsmażamy ok 5 minut warzywa. Przyprawiamy czosnkiem i oregano. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, układamy na nich kurczaka i na samej górze ziemniaki pokrojone w kostkę, wymieszane z olejem i rozmarynem. Całość zapiekamy w 180 stopniach przez ok 60 minut

6 komentarzy:

  1. Ja ciągle siedzę, gapię się i przełykam ślinę. Nie będę przecież o północy piec udek! buuuuu

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite danie:) Widzę,że zostanę tutaj na dłużej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rozmaryn dodaję do ziemniaków i pomidorówki, ale do kurczaka nie miała okazji.

    OdpowiedzUsuń