środa, 9 stycznia 2013

Grochówka

Składniki:

  • 500 g grochu łuskanego,
  • 3 litry zimnej wody,
  • 700 g żeberek,
  • 1 kiełbasa,
  • 200 g boczku,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 selera,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarenka pieprzu,
  • sól morska,
  • majeranek.
Przygotowanie:
    
    Groch dokładnie przepłukujemy i moczymy. Żeberka zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i gotujemy na małym ogniu. Po ok. 30 minutach dodajemy włoszczyznę i groch. Następnie na patelni podsmażamy boczek i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Dodajemy do zupy.Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym garnuszku. Gotujemy tak długo, aż groch będzie miękki. Na koniec dodajemy ziemniaki i majeranek. Przyprawiamy solą i pieprzem.

3 komentarze: