piątek, 17 października 2014

Kruche rogaliki z powidłami

SKŁADNIKI:


  • 1,5 szklanki mąki Młyn Kopytowa,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 200 g masła,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%,
  • szczypta soli,
  • powidła śliwkowe Orzech.

 

 


Polecam też drożdżowe rogaliki z powidłami.



Przygotowanie:

   Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodajemy żółtka, śmietanę i miękkie masło. Wyrabiamy ciasto. Im krócej je wyrabiamy, tym będzie bardziej kruche. Dlatego ciasta kruchego nie można zbyt długo wyrabiać. Następnie owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła, delikatnie podsypujemy mąką. Jeśli chcemy mieć idealne rogaliki, w takich samych rozmiarach to możemy wyciąć sobie idealne koło odrysowując np. okrągłą tackę czy talerz. Kroimy ciasto na trójkąty (tak jakbyśmy kroili pizzę) - 8 trójkątów. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę powideł i zawijamy, formując rogalika. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach ok. 15 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.



10 komentarzy:

  1. Takie rogaliki mogłabym jeść i jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  2. rogaliki uwielbiam !!
    www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne, małe słodkości, dodatek powideł to strzał w dziesiątkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aguś zabieram sobie kilka do kawki, pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj zjadłabym żeby mi tak ktoś zrobił. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kruche ciasto, i powidła-świetne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne. Moje ulubione. Bardzo lubię. Łatwe, pyszne i smakowite. Doskonałe. A jakie kształtne. Pozdrawiam i smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie również rogaliki, tylko z innym nadzieniem, idealna przekąska dla dorosłych i dzieci :)

    OdpowiedzUsuń