środa, 1 października 2014

Zupa krem kalafiorowa

Składniki:


  • 1 mały kalafior,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1/4 selera,
  • 1/3 małego pora,
  • 1/4 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • czarny sezam Skworcu.

 


 Polecam też zupy krem z dyni, kurek, cukinii i brokuła.



Przygotowanie:

   Do 1 litra zimnej wody dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i por. Przyprawiamy pieprzem i solą. Po 10 minutach dodajemy różyczki kalafiora. Na małej ilości tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulkę i czosnek. Do miękkich warzyw dodajemy podsmażoną cebulkę i czosnek. Miksujemy zupkę blenderem. W razie potrzeby przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Przelewamy do miseczek i posypujemy czarnym sezamem. Podajemy z grzankami.

3 komentarze: