Składniki:
- 300 g kurek,
- 2 litry wody,
- 1 włoszczyzna,
- 1 nóżka kurczaka,
- 2 łyżki masła,
- 1 cebula,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- płatki migdałowe,
- pieprz kolorowy,
- sól morska.
Polecam też zupy krem dyni, kalafiora, cukinii i brokuła
Przygotowanie:
Kurki dokładnie myjemy, podsmażamy na rozpuszczonym masełku. Następnie
dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i przyprawiamy pieprzem oraz solą.
Dusimy ok. 10 minut. W garnku
gotujemy obraną włoszczyznę i mięso. Do takiego wywary dodajemy kurki
wraz powstałym sosikiem. Wyjmujemy mięsko i warzywa z garnka. Kurki
miksujemy blenderem. Zupkę zagęszczamy mąką. Przyprawiamy pieprzem i
solą. Posypujemy płatkami migdałowymi i dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z groszkiem ptysiowym.
Moje ulubione grzybki:)
OdpowiedzUsuńKrem wygląda wyśmienicie:)
Kremu jeszcze nie jadłam, a wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń