Składniki:
- 1 brokuł,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1/4 selera,
- 1 ząbek czosnku,
- pieprz,
- sól,
- płatki migdałowe Skworcu.
Polecam też zupy krem z cukinii, dyni, kurek i kalafiora.
Przygotowanie:
Do 1
litra zimnej wody dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i
selera. Przyprawiamy pieprzem i solą. Po 10 minutach dodajemy różyczki
brokuła i gotujemy razem. Gdy warzywa są już miękkie wrzucamy ząbek
czosnku i miksujemy zupkę. W razie potrzeby dosalamy jeszcze do smaku
lub dodajemy pieprzu. Przelewamy zupkę do miseczki i posypujemy płatkami
migdałowymi. Możemy wcześniej uprażyć płatki na suchej patelni.
mmm... wygląda tak pysznie!
OdpowiedzUsuńkrem z brokułów wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńAle fajna zupka, uwielbiam wszystkie, ale z brokułów jeszcze nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuń