Składniki:
- 200 ml śmietanki 30 %,
- 100 g białej czekolady,
- 2 łyżki mleka,
- 1 szklanka pszenicy w miodzie (u mnie płatki śniadaniowe Kangus),
- 30 herbatników,
- polewa: 100 g gorzkiej czekolady i 2 łyżki mleka.
Przygotowanie:
Blaszkę 20x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy jedną warstwę z herbatników. Czekoladę białą rozpuszczamy z 2 łyżkami mleka. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę do śmietany. Na koniec dodajemy pszenicę i mieszamy. Taką masę wykładamy na herbatniki. Układamy drugą warstwę z herbatników. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy gorzką czekoladę z mlekiem i studzimy. Polewę wylewamy na ciasto i dekorujemy pszenicą. Ponownie schładzamy kilka godzin.Przepis na to ciasto znalazłam tutaj
Fajny pomysł na szybkie ciasto bez pieczenia :)
OdpowiedzUsuńZa samym batonikiem nie przepadamy ale takie ciasto to już zupełnie co innego :D Chcemy takie :D
OdpowiedzUsuńNie wiem dlaczego, ale wszystkie ciasta na zimno smakuja mi najlepiej :) też tak masz?
OdpowiedzUsuńCudowne ciacho. Nie potrafię się oprzeć.
OdpowiedzUsuńSuper! Szybko i pysznie ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tego batonika <333 ! Aż mam ochote na to ciasto !
OdpowiedzUsuńW sobotę zrobiłam to ciasto. Bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń